Kdy použít oční vodu a kdy kapky?

manažerka Petra

Nedávno jsem si v čekárně u lékaře krátila volnou chvíli prohlížením akčního letáku s nabídkou nejrůznějších přípravků. To, že v letáku najdete snad úplně vše, od kojenecké stravy, přes léky, zdravotnické pomůcky, vitamíny, kosmetiku a dokonce veterinární přípravky, mě ani moc nepřekvapilo. Více mě udivilo, kolik nejrůznějších očních kapek, vod, mastí nebo gelů se propaguje na jedné stránce. V tom aby se čert vyznal...

Oční kapky, gely a masti se nejčastěji používají k léčbě syndromu suchého oka, zánětů nebo při podráždění očí.

Ačkoliv už podobný článek na téma "Jak vybrat správné oční kapky" máme, rozhodla jsem se této problematice pověnovat trochu více.

Pokud se někdy setkáte s termíny "ophtamica" nebo "ocularia", asi si tak nějak logicky odvodíte, že se bude jednat o něco, co je spojeno očima. Takto se totiž označují přípravky, které se aplikují do očí (konkrétně na oční bulvu, na spojivku nebo do spojivkového vaku), mohou to být oční kapky, oční vody, polotuhé oční přípravky (masti, gely) nebo taky oční inzerty. Od sebe se liší skupenstvím, tím, jak a kam se aplikují, za jakým účelem se používají a také dobou použitelnosti.

Dříve, než se mrkneme na jednotlivé druhy přípravků, bylo by fajn si trochu probrat místa, kam se tyto oční medikamenty aplikují:

  • Oční bulva je vlastně oko, nachází se v očnicové dutině, ta je vyplněna tukem a pojivovou tkání a je chráněna očními víčky. Oční víčka chrání oči před cizími tělesy a ostrým světlem, tím, že neustále mrkáme, tak dochází k roztírání slzné tekutiny, což zabraňuje vysýchání oka, pomáhá čištění oka a odvádění bakterií.
  • Spojivka je tenká průhledná blanka, která pokrývá zadní plochy horního a spodního víčka a z malé části oční bulvu, její hlavní funkcí je spojení oční bulvy s víčkem.
  • Spojivkový vak je prostor mezi okem a víčkem.

    Image 1

A právě do spojivkového vaku se oční přípravky aplikují nejčastěji.

Kdy použít oční kapky, masti a gely?

Oční kapky určitě někdy použil každý z nás. Tady je asi skupenství jasné (tekuté 😊), může se jednat o vodné nebo olejové roztoky. Jsou obsaženy v lahvičkách, většinou o objemu 10 až 20 ml a opatřeny kapátkem. Masti a gely jsou polotuhého skupenství, baleny v tubách s vhodným aplikátorem. Oční kapky, gely a masti se nejčastěji používají k léčbě syndromu suchého oka, zánětů, nebo zeleného zákalu a při podráždění nejrůznějšími vlivy (slunce, vítr, prach, alergie..). Kapky představují nejpohodlnější formu aplikace, ale protože jsou tekuté, je kontakt kapek s povrchem oka relativné krátký, z tohoto důvodu se musí aplikovat častěji. Naopak, masti a gely vzhledem ke svému skupenství na povrchu oka účinkují déle, ale aplikace způsobuje zamlžení oka, což zase není úplně praktické, především přes den ☹ .

Kdy je na místě oční voda?

Oční voda je primárně určena k mytí nebo výplachům očí za účelem odstranění nečistot, cizího předmětu, zbavení oka hnisu či sekretu před aplikací očních kapek nebo pro napouštění očních obkladů. Balení zpravidla obsahuje lahvičku s minimálně 50 ml roztoku a výplachovou vaničku, pomocí které se výplach oka provádí. Některé oční vody lze aplikovat také přímo z lahvičky, ty jsou pak opatřeny vhodným aplikátorem.

Co jsou oční inzerty?

O očních inzertech jsem dosud nikdy neslyšela 😊, ani neznám nikoho ze svého okolí, kdo by je používal. S tímto pojmem jsem se setkala až při psaní tohoto článku. Takže v krátkosti popíšu, o co se jedná, abyste byli také v obraze, pokud o nich stejně jaké já slyšíte poprvé 😊. O co se tedy jedná? Oční inzerty jsou pevné přípravky na jedno použití, které se vkládají do spojivkového vaku. Tvarově a velikostně jsou přizpůsobeny oku. Po vložení do oka se začíná uvolňovat léčivá látka, mohou být rozpustné (např. minitablety) nebo nerozpustné (např. měkké kontaktní čočky, které jsou nasyceny léčivem a po uvolnění látky se musí vyjmout). K výhodám patří rychlý účinek, nevýhodou je cena a pocit cizího tělesa v oku.

Co říci závěrem?

Tak co, už je vám jasnější, jaký je rozdíl mezi jednotlivými očními přípravky a kdy se používají 😊? Oční kapky jsou dle mého názoru bezesporu nejčastěji používanou formou. Výhodou je snadné použití, přesné dávkování a dostupná cena, nevýhodou nutnost častější aplikace. Masti a gely stačí aplikovat méně často, ale způsobují rozostření zraku. Oční vody se používají hlavně k hygieně oka. Za tímto účelem je možné použít také některé oční kapky, které jsou dodávány jako "double balení" a obsahují výplachovou vaničku. Slyšeli jste někdy o očních inzertech? Používáte pravidelně oční přípravky? Pokud ano, které a jaké jsou vaše zkušenosti? Budu ráda za vaše komentáře.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.