Nejen zánět středního ucha dokáže pořádně potrápit

manažerka Petra

O zánětu středního ucha jsme asi slyšeli všichni, někteří z nás s ním určitě mají osobní zkušenosti, ať už vlastní nebo u svých dětí, které toto onemocnění trápí nejčastěji. Mé zkušenosti jsou naštěstí minimální, jako dítě jsem ho prodělala v roce, což si samozřejmě nepamatuji, starší dceři se vyhnul úplně a mladší dceři jsme museli nechat „píchat“ uši taky jen jednou. Zánět středního ucha však není jedinou diagnózou, se kterou se bolest uší pojí. Spolu se záněty středouší patří k nejčastějším příčinám návštěvy ORL také zánět vnějšího zvukovodu. Bolest ucha však může být způsobena zraněním, onemocněními v dutině ústní, v oblasti čelisti, krční páteře nebo přítomností cizího tělesa v uchu. Jak rozpoznat, o jaký druh zánětu se jedná nebo co bolest ucha způsobuje, se můžete dočíst v tomto článku.

Bolest ucha nemusí vždy znamenat zánět, někdy souvisí s jiným onemocněním nebo poraněním.

Zánět středního ucha

Střední ucho je oblast za ušním bubínkem. Akutní zánět středního ucha vzniká, když se do oblasti za ušním bubínkem dostane virová (méně častěji bakteriální) infekce. Vyskytuje se nejčastěji u batolat a předškoláků, jejichž Eustachova trubice je kratší, a navíc méně sklopená k nosohltanu, infekce se tak rychleji šíří. Velmi často bývá spojen s nemocemi horních cest dýchacích. U velmi malých dětí se zánět středního ucha těžko diagnostikuje, pokud není doprovázen výtokem z uší. Bolest bývá silnější ve večerních nebo nočních hodinách, starší děti si neustále sahají na ucho, typické jsou horečka, neklid a pláč, nedoslýchavost, častěji se objevuje v zimních měsících. Chronický zánět středního ucha se vyskytuje více u dospělých než u dětí, projevuje se zejména nedoslýchavostí, sekrecí z ucha, příznaky akutního zánětu chybí, potíže přetrvávají déle než 6 týdnů.

Zánět vnějšího zvukovodu

Zánět vnějšího zvukovodu bývá často zaměňován právě se zánětem středního ucha. Základní rozdíl je v tom, že bývá lokalizován v ušním kanále před bubínkem a vyskytuje se spíše v letních měsících nebo při vodních aktivitách. Obvykle nebývá provázen teplotami ani infekcemi horních cest dýchacích, typická je bolest objevující se při žvýkání a při tahu za boltec. K nejčastějším příčinám onemocnění patří:

  • Porušení kůže zvukovodu, ke kterému může dojít např. při čištění vatovými tyčinkami, poraněním nebo kousnutím hmyzem. Takto narušená kůže je pak snadnou cestou pro průnik choroboplodných zárodků a vznik zánětu.
  • Zvýšená vlhkost ve zvukovodu, která obvykle vzniká v důsledku koupání. Obzvlášť stojatá voda často obsahuje mikroorganismy, jenž patří mezi nejrizikovější faktory vzniku zánětu. To je důvod, proč se s tímto onemocněním setkáváme spíše v letních měsících nebo u osob, které se věnují vodním sportům a bývá označováno také jako „plavecké ucho“.
  • Ucpání zvukovodu ušním mazem, ke kterému může dojít při nesprávném čištění a používání vatových tyčinek či ušních svíček (ušní maz je zatlačen hlouběji, dochází ke vzniku mazové zátky).
  • Kožní onemocnění jako jsou psoriáza (lupénka), dermatitidy a ekzémy přispívají k narušení kožní bariery ve zvukovodu.
  • Kožní výrůstky mohou způsobit zúžení zvukovodu a vést ke vzniku zánětu.
  • Kosmetické přípravky zvyšující pH.

Tomuto onemocnění lze předcházet poměrně snadno, a to správnou ušní hygienou.

Bolest v uchu nemusí vždy znamenat zánět. U citlivějších jedinců se může objevit např. z průvanu nebo při nadměrném hluku. Mnohdy se pojí s dalšími zdravotními obtížemi jako je bolest zubů, čelisti, bolest v krku, při potížích s krční páteří nebo třeba při zduření slinné žlázy.

Do zvukovodu se občas dostanou cizí tělesa, která zde působí jako mechanická překážka a pokud se neodstraní, mohou vést k poruchám sluchu nebo trvalému poškození. Při podezření na přítomnost cizího tělesa v uchu se objevuje svědění, pocit tlaku, bolest, výtok, zápach, krvácení, zhoršení sluchu, tinnitus, závratě. Nedráždivá, anorganická, oblá cizí tělesa mohou ve zvukovodu zůstat dlouho i bezpříznaková.

S jakými typy cizích těles se v uchu nejčastěji setkáváme?

  • Mazová zátka – žlutohnědá hmota složená ze sekretu ceruminózních žlázek, oloupaných epitelií a prachu, mechanickým čištěním zvukovodu dojde k zatlačování mazu do jeho kostěné části, kde vysychá a tvrdne.
  • Živá cizí tělesa – např. hmyz, který způsobuje akustické a bolestivé vjemy.
  • Neživá cizí tělesa – nejčastěji se s nimi setkáváme u dětí – korálky, drobné součásti hraček, pecky, hrách (ten navíc bobtná a způsobuje bolest a dermatitidu).

Odstranění cizích těles z ucha by měl zejména u malých dětí provést lékař. Děti bývají neklidné a neodborným zákrokem může dojít k poškození zvukovodu.

Zánět středního ucha má obvykle rychlý nástup, diagnózu stanoví lékař na ORL, a to pomocí speciálních nástrojů. Pokud se jedná o nehnisavou formu zánětu, pak většinou stačí podávat kapky do nosu, na utlumení bolesti analgetika a ke snížení horečky antipyretika (případně kombinace obojího). Jestliže se jedná o hnisavou formu zánětu, obvykle se nasazují antibiotika, někdy je nutné podstoupit tzv. „píchání ucha“ (odborně paracentéza), a to v případě, kdy hnis utlačuje bubínek. Tento zákrok představuje nejen pro děti, ale i většinu rodičů pořádného strašáka, pravdou ale je, že po něm dochází k rychlé úlevě od bolesti.

Ve většině případu se tento typ zánětu léčí pouze lokálně, provádí se výplach zvukovodu a aplikují kapky na utlumení bolesti, které pomáhají snížit otok, případně antibiotické kapky na konkrétního bakteriálního původce. Pokud je příčinou zánětu plíseň, užívají se antimykotika. Celková antibiotika se obvykle nepředepisují.

Cizí těleso v uchu dítě neohrožuje na životě, proto není třeba panikařit, ale odstranit ho, je samozřejmě nutné. Pokud jde předmět snadno vyjmout, pokusíme se ho dítěti z ucha vytáhnout sami pomocí tenké pinzety. Jestliže si na to netroufáme nebo je-li předmět zasunut hlouběji či dítě nespolupracuje, je lepší vyhledat lékaře na ORL.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Bolest v uších umí pořádně potrápit nejen děti, ale i dospělé. Asi nikdy 100 %ně nezabráníme žádné nemoci, neochráníme děti před úrazy nebo nejrůznějšími nehodami. Každopádně vždy je možné případné riziko eliminovat. Prevence zánětu středního ucha spočívá v posilování imunity, v ochraně uší, předcházení infekcí horních cest dýchacích, je důležité umět správně smrkat, nepobývat v přetopených a zakouřených místnostech.

Co se zánětu zevního zvukovodu týče, prevence spočívá hlavně ve správné hygieně, zabránění vzniku mazové zátky, např. používáním vhodných ušních kapek či sprejů (porovnání ušních kapek najdete v našem dalším článku ZDE). U jedinců, kteří se věnují vodním sportům a jsou náchylní k tomuto onemocnění, se doporučuje používání speciálních špuntů do uší.

A jak zabránit dětem, aby si nestrkaly žádné předměty do ucha nebo do nosu? Zde je důležitá prevence obzvlášť – podobné předměty ukládat mimo dosah dětí, a hlavně dětem neustále vysvětlovat, že tam nic podobného nepatří 😊.

A jaké zkušenosti s bolestmi uší máte vy? Budu ráda za komentáře.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi