Co nesmí chybět v lékárničce na dovolenou

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Pokud se chystáte na dovolenou, ať už někam po naší krásné zemičce nebo do zahraničí, vždy se vyplatí mít po ruce dobře vybavenou lékárničku. Nikdy nevíte, kdy se může hodit. Pamatujte na to, že léky, které u nás běžně koupíte v každé lékárně, nemusí být v cizině dostupné nebo mohou být na předpis. A protože se právě čas dovolených blíží, napadlo mě sepsat pár užitečných tipů, co určitě nezapomenout do lékárničky přibalit. Obzvláště pak, pokud vyrážíte s dětmi.

Lékárnička na dovolenou je beze sporu individuální záležitostí. Vždy by měla být přizpůsobena místu a délce pobytu, počtem cestujících a věkem dětí, v neposlední řadě také charakteru dovolené.

Co všechno nás může na dovolené potkat a co by nemělo v cestovní lékárničce chybět?

Drobné úrazy

Myslím, že to známe všichni: „Jé, mamííí, motýl (brouček, kopretina, mušlička…)!“ Rozběhne se a bum, je na zemi. Nebo máte prostě jen stejně ztřeštěné děti jako já, které běhají, skáčou a padají vlastně pořád 😊. A tak jednou z nezbytností v každé lékárničce je dezinfekce, ideálně taková, která neštípe (např. Dettol, Neocide spray, Octicide, případně jiná - více o některých dezinfekcích v dalším článku ZDE). Můj další tip k ošetření drobných poranění je sprej ALFASILVER, ten máme v lékárničce pořád (děti zaujme, zabaví – protřepání, ránu krásně ošetří a může nahradit náplast). Na podporu hojení vozíme např. Hemagel. A pak nesmí chybět náplasti, hlavně ty s obrázky! Mají totiž kouzelnou moc a poranění často přestává bolet hned po zalepení. Alespoň u nás 😊!

Přípravky na srážení teploty a proti bolesti

Určitě doporučuji zabalit léky jak s obsahem paracetamolu (např. Panadol), tak s obsahem ibuprofenu (např. Nurofen). Jde o dvě různé účinné látky, a proto je pak v případě vysokých teplot možno tyto přípravky střídat a podávat s rozestupem už čtyř hodin (pokud máme k dispozici lék jen s jedním druhem účinné látky, je možno podat nejdříve po šesti hodinách). Formu, tedy sirup/tablety nebo čípek vyberte podle věku a toho, co vaše děti nejlépe akceptují nebo co máte osvědčené. Čípek má rychlejší nástup účinku a je ideální např. pokud dítě zvrací. Naopak pokud vás postihne průjem, je lepší sirup/tableta. Já proto do lékárničky balím obě formy, jistota je jistota 😊. Více o sirupech na horečku ZDE. Horečku určitě poznáte už přiložením ruky, ale nezapomeňte přibalit i teploměr (osobně sebou vozím každému ze synů jeho teploměr), ale můj tip na cesty je tzv. jednorázový teploměr NexTemp (v podstatě jde o proužek „papíru“, který tedy nemůžete rozbít, nevybije se atd. a měří velmi přesně – máme odzkoušeno). Kromě zabalených léků a teploměru je ale hlavně důležité vědět, co dělat, když má dítě horečku.

Pokud nás potká průjem na cestách, je to velmi nepříjemné, proto je potřeba být na tento problém alespoň připraven. Pro děti v nabídce moc přípravků není. Já mám s sebou vždy Smectu (přírodní čištěný jíl, který je určen k léčbě akutního i chronického průjmu a pomáhá i s bolestivými projevy) + Kulíška (jde o rehydratační roztok, který se podává ideálně vychlazený, po lžičkách a dítěti zajistí doplnění tekutin a minerálů, což je velmi důležité u průjmů, ale i při větším zvracení). V naší lékárničce nikdy nechybí, protože k dehydrataci může obzvlášť u malých dětí dojít opravdu rychle. Pokud cestujete např. do Egypta, počítejte s variantou, že Vás může potrápit tzv. Faraonova pomsta, která se projevuje střevními problémy (křeče, průjem, zvracení). Těmto potížím můžete předcházet - pijte pouze balenou vodu, tu používejte i na čištění zubů nebo omývání ovoce, pozor na vše, v čem je led. Pokud Vás Faraonova pomsta přeci jen postihne, nepomůže černé uhlí, Endiaron ani Imodium, spolehlivě zabírá ANTINAL, který zakoupíte v místních lékárnách. Nebo si ještě před cestou pořiďte lék Ercefuryl, který je na předpis a působí proti většině mikroorganismů.

Antihistaminika, tedy léky na alergické reakce, ať už jde o poštípání nebo bodnutí hmyzem, nebo třeba reakci na novou potravinu, nesmí chybět v žádné lékárničce! Možná bych řekla ani v žádném batohu na výlet. Pro děti volím formu kapek (Fenistil, Zodac).

Dále pak něco na ošetření hmyzího bodnutí/štípnutí – např. Fenistil gel. Nám se osvědčila forma roll on, tedy kulička (např. Roztok po bodnutí hmyzem). O přípravcích na bodnutí hmyzem více ZDE. A určitě nezapomeňte přibalit také repelent, ten je v některých destinacích přímo nutností.

Někoho to možná překvapí, ale takový písek v dětském očičku dokáže pěkně znepříjemnit den. My jsme to zažili již několikrát - stačí obyčejný sterilní fyziologický roztok  nebo se mohou hodit různé výplachy či oční kapky k tomu určené. Nám se osvědčily kapky s univerzálním použitím (jsou vhodné na podráždění, záněty nebo slouží jako umělé slzy), a když mají jako součást balení i vaničku, tak je to super (pokud jste třeba zrovna někde na pláží, jsou naprosto ideální, můžete je použít okamžitě). Více o očních kapkách ZDE.

Pokud cestujete letadlem nebo vaše děti stráví většinu dovolené ve vodě (případně pod vodou 😊), doporučuji přibalit také ušní kapky, a to z vlastní zkušenosti. Ušní kapky nám totiž "zachránily" dovolenou u moře. Když si syn začal stěžovat na bolavé ouško už druhý den po příletu, pokoušely se o mě mdloby. Do té doby nikdy žádný problém s ušima neměl a právě na uši jsme v lékárničce nic neměli. Díky Bohu, že jsme jeli na dovolenou s kamarádkou a ta kapky do uší v lékárničce měla. Od té doby je vozím pokaždé, a to z vícero důvodů, některé kapky jsou totiž vhodné nejen k utlumení bolesti, ale také umí odstranit vodu z ucha nebo se dají použít k samotnému čištění. Více o ušních přípravcích ZDE.

A co dalšího přibalit?

Léky na kinetózu nebo-li cestovní nevolnost (např. Kinedril). Naše děti naštěstí snáší cesty dobře, takže nepoužíváme. Hodit se mohou také nosní kapky a sirup na kašel (ucpaný nos a kašel např. při nachlazení z klimatizace umí také pěkně znepříjemnit dovolenou). Já vozím i něco od bolesti v krku, už několikrát jsem si vyzkoušela, že mi klimatizace v letadle zrovna dobře nedělá. Nepodceňujte vhodné opalovací krémy a něco na ošetření při případném spálení od sluníčka (např. Panthenol). Samozřejmě většinu léků koupíte i na místě, ale z vlastní zkušenosri na Kapverdách vím, že v některých zemích léky vyjdou pěkně draho, proto doporučuji si ceny předem zjistit. A hlavně nezapomeňte na léky, které běžně užíváte! Pokud se užívání léků vyhýbáte, existuje samozřejmě celá řada jiných možností, jak se podobným nepříjemnostem na cestách vyhnout přírodní cestou

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci k "cestovní" lékárničce na závěr?

Pevně věřím, že čím lépe si lékárničku zabalíte a budete na vše připraveni, tím spíše se vám všechny neduhy a potíže vyhnou. Tak nezapomeňte lékárničku sbalit včas a u přípravků, které nepořizujete nové, určitě zkontrolujte expiraci! Pokud vám v článku chybí něco, co jste zvyklí do lékárničky na dovolenou přibalit, budu moc ráda za doplnění do komentáře.

Krásnou a pohodovou dovolenou vám přeje

podpis Hanka

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi