Cestování s malými dětmi

farmaceutická asistentka na MD Míša

Chystáte se s dětmi autem na dlouhou cestu? Mám pro vás pár rad z vlastní zkušenosti, jak děti v autě zabavit, aby jim cesta rychleji utekla. My jsme v autě strávili celkem asi 20 hodin – z ČR do Bulharska přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko, ale naštěstí jsme si zhruba v polovině cesty naplánovali noc v hotelu, což se ukázalo jako skvělý nápad.
Pro děti jsem na tak dlouhou cestu nachystala do auta spoustu aktivit, které jsme ani cestou tam nakonec všechny nevyužili, ale zase se hodily na zpáteční cestu.

Dlouhá cesta autem s malými dětmi je náročná, ale když děti zabavíme, dá se zvládnou mnohem příjemněji.

Příprava na cestu 

  • V první řadě jsem před cestou zabalila každému do jeho dětského kufříku pár hraček a her. Ty jsem nachystala už asi dva týdny před odjezdem, aby si s nimi děti nehrály doma a měly tak na cestě jakoby novou zábavu – znáte to, když dítě po delší době objeví třeba někde zapadlou hračku, tak se z ní těší jako z nové 😊.
  • Dále jsem dětem vytiskla mapu s vyznačenou trasou naší cesty, ať si lépe dokáží představit, jak rychle cesta ubíhá a co nás ještě po cestě čeká. Do mapy můžete zaznačit plánované přestávky, zvýraznit hranice států apod. Já přidala ještě vlajky jednotlivých států a mapky dětem zalaminovala, aby vydržely i cestu domů.
  • Připravila jsem následující hry, které jsem se snažila přizpůsobit zálibám dětí:

Každou hodinu nebo dvě, záleží na počtu kartiček a délce cesty, oznámíte dětem jako průvodčí: „Jízdenky, prosím!“ A děti Vám odevzdají jednu z jízdenek. Naše děti ještě neumí číst, tak na nich měly pouze obrázky a mohly si tipovat, co za jednotlivé jízdenky dostanou. Já si třeba pro děti nachystala jízdenku se znakem oblíbených autíček, které za ni dostaly a na čas se s ním zabavily. Dále měly jízdenky s obrázkem Albi knih, s Kinder vajíčkem (aby ale neupatlaly hned sebe a celé auto, tak dostaly jen hračku a při zastávce potom čokoládu), jízdenku s oblíbenou pohádkou, kterou jsme pustili na tabletu – mimochodem určitě doporučuji držák na tablet do auta – velmi praktická pomůcka😉. A ještě se mi osvědčily samolepkové knihy s co nejvíce nálepkami.


Na jakoukoliv velikost papíru (já zvolila klasickou A4) si nakopírujete třeba jen černobílé obrázky různých věcí, zvířat, lidí, jednoduše čehokoliv, co děti mohou po cestě spatřit. Samozřejmě záleží, kudy pojedete, tak si to přizpůsobíte podle sebe. Já k obrázkům dětem dala prostor na zaškrtnutí, co viděly, a na konci cesty si mohou obrázky navíc vybarvit.


Tuto hru můžete hrát ve více obměnách (o tom třeba někdy příště), my jsme ale vzhledem k věku dětí nyní zvolili tu nejjednodušší variantu: vytáhnu jednu kartičku z balíčku, přečtu, co na ní je (např. komín, vícebarevné auto, most, koleje atd.), a kdo tu danou věc najde v okolí jako první, kartičku získá. Kdo jich nasbírá nejvíce, může dostat nějakou odměnu na konci hry. A pokud hledáme něco už delší dobu, tak kartičky vyměníme nebo přidáme jednu či více dalších, aby hra děti nepřestala bavit a zároveň si tak trénovaly paměť. Kartičky si můžete vytvořit vlastní, stačí kousky papíru, nebo si je můžete stáhnout na internetu, možností je spousta.


Výše uvedené hry nám vystačily na celou cestu do Bulharska. Mezitím si hrály s věcmi v kufříku nebo si vymyslely svou zábavu, ale je pravda, že ačkoliv se snažíme dětem dávat tablet co nejméně, na cestě bychom se bez něj neobešli. Protože třeba při čekání na hranicích – ano, v i v dnešní době se ještě setkáte s frontami (my jsme strávili necelé 4 hodiny na hranicích Srbska a Bulharska) – nebyly děti díky hrám na tabletu nebo oblíbeným filmům (pár tipů ZDE) tolik nervózní a čekání jim rychleji uteklo. To se tedy týká našich starších dvou, nejmladší dceru naopak zabavily nejvíce Albi knihy s mluvící tužkou nebo knihy vydávající různé zvuky. Určitě bych ale dětem nenechala tablet na celou cestu – na to právě byly skvělé výše zmíněně Časové jízdenky, za které mohly děti dostat tablet třeba na půl hodinky na hraní her. A ještě si určitě nezapomeňte zabalit cédéčka s oblíbenými písničkami dětí, protože ty dokážou zabavit děti všech věkových kategorií a vy si s nimi můžete taky zazpívat.

Co dodat na závěr? 

Cestování s dětmi je mnohem náročnější než v dobách, kdy jsme s manželem kamkoliv vyráželi sami. Určitě se dá ale zvládnout a záleží jen na nás, jak si vše kolem a kolem užijeme. Bezpochyby najdeme spoustu dalších užitečných tipů na cestování s dětmi, které jsem v článku nezmínila. Přeji všem krásné chvilky na cestách strávené s rodinou!

Jaké jsou vaše zkušenosti z cestování s malými dětmi?

Tak to by byly zkušenosti z naší první dlouhé cesty autem s malými dětmi. A jaké jsou vaše zážitky, tipy, rady? Budu velmi ráda, pokud se o ně s námi podělíte v komentářích.

Díky, zdraví vás
podpis Míša

PS: A úplně nejlepší je, když všechny děti usnou ;-)

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi