Vše o bradavicích

manažerka Petra

Ti z vás, kteří mají zkušenosti s bradavicemi, ať už vlastní nebo jako já u svých dětí, mi dají jistě za pravdu, že se jedná o nepříjemnou a často velmi zdlouhavou záležitost. Někdy je docela složité odlišit bradavice od jiných kožních výrůstků, každý takový problém má svou příčinu, různé projevy a také jinou léčbu, z tohoto důvodu nemusí být úplně jednoduché se těchto kožních výrůstků zbavit. K úspěšné léčbě je zapotřebí správně identifikovat problém. Pokud si nejste jistí, že se jedná o bradavici, měli byste navštívit dermatologa, který přesnou diagnózu stanoví a nasadí odpovídající léčbu.

Bradavice dokáží pořádně potrápit nejen dospělé, ale hlavně děti. Při jejich odstraňování je nutná trpělivost, důslednost a dodržování správného postupu léčby.

Co jsou bradavice a jak vypadají?

Bradavice jsou definovány jako nezhoubné nádorky způsobené lidským kožním papilomavirem HPV. Nejčastěji se objevují na nohou, rukou nebo v obličeji, kde se vyskytuje větší množství potních žláz a virus tak snadněji proniká do pokožky. Některé bradavice se vyskytují v oblasti genitálií (tzv. genitální bradavice). Bradavice neohrožují zdraví a jedná se především o nepříjemný kosmetický problém.  
Jedná se o malé kožní výrůstky o velikosti cca 1-10 mm, které jsou drsné, nejčastěji bílé (někdy růžové nebo hnědé) a uprostřed mohou mít černé tečky (krevní cévky, které bradavici vyživují). Jsou tvrdší a mají hrubší povrch. Jsou neestetické a zejména na prstech nebo chodidlech mohou vadit při různých činnostech.

Jak se bradavice přenášejí?

Virus se přenáší dotykem a do podkoží může proniknout například díky drobným poraněním, prostě tam, kde je kůže oslabená, propocená, rozmočená nebo jinak narušená (proto se objevuje hlavně v místech, kterými se můžeme nakažlivých míst nejčastěji dotknout).

  1. Přímým kontaktem – z člověka na člověka nebo u jedince z jedné části těla na druhou.
  2. Nepřímým kontaktem – prostřednictví předmětů, jako je např. společný ručník, podlaha ve veřejných prostorách (asi nejčastěji šatny, bazény, sauny…).

Inkubační doba u bradavic je velmi individuální, může se jednat o týdny až měsíce, člověk může roznášet bradavice, aniž by sám nějaké měl.

Nejnáchylnější skupinou jsou děti ve věku 4-12 let, které zatím nemají dostatečně vybudovanou imunitu a často se u nich objevují nejrůznější drobná poranění, jako jsou škrábance a odřeniny. Touto infekcí jsou dále více ohrožení jedinci s oslabenou imunitou nebo pacienti s imunosupresivní terapií (po operacích jako jsou transplantace atd.).

  • Vulgární neboli pravé bradavice – nejběžnější typ bradavice, mohou se vyskytovat ve skupinkách nebo tvořit souvislé vrstvy, mají tvar bambulky, jsou načervenalé s hrubým povrchem.
  • Planatární bradavice – objevuje se hlavně na chodidlech, kde je kůže velmi namáhána, při chůzi mohou být velmi bolestivé. Mají nerovný povrch a nejsou tak výrazně vystouplé jako pravé bradavice. Mohou jimi prosvítat načervenalé tečky, čárky (krevní cévky). Kůže je zažloutlá a zhrubělá.
  • Ploché bradavice – vyskytují se ve shlucích, na obličeji, krku nebo hřbetech rukou. Mají plochý tvar s hladkým povrchem, mohou být narůžovělé nebo lehce nahnědlé barvy.
  • Genitální bradavice – vyskytují se v oblasti konečníku a vnějších pohlavních orgánů. Přenášejí se zejména pohlavním stykem, ale mohou se vyskytnout i u dětí (od rodičů v důsledku nedostatečné hygieny).

Základem je rozpoznání tohoto virového onemocnění. Většinu bradavic lze léčit pomocí běžně dostupných prostředků z lékáren, které jsou nabízeny od nejrůznějších značek v různých formách (např. roztoky Kolodium forte nebo Duofilm, pera Wartner či Urgo, popřípadě přípravky na bázi kryoterapie (Urgo, Wartner, EndWarts) nebo náplasti nejrůznějších výrobců. Více o srovnání těchto přípravků na bradavice se dočtete ZDE.

Vždy je nutná trpělivost, důslednost a dodržování správného postupu léčby.

  1. Domácí léčba – v lékárně můžete zakoupit volně prodejné prostředky na odstranění bradavic. Tyto přípravky využívají k léčbě metody „Keratolýzu“ a „Kryoterapii“, cílem obou metod je narušení a následné odstranění bradavice.

    Keratolýza – metoda založena na bázi kyselin, jedná se o „leptání“ nejčastěji kyselinou salicylovou, která šetrným způsobem naruší ztvrdlou kůži, tu je pak potřeba pravidelně odstraňovat. Působením kyseliny tato tkáň odumře a odstranění je pak bezbolestné. Při správném postupu se na konci léčby bradavice postupně odloupne (z přípravků na odstranění bradavic např. Kolodium forte, Duofilm, Wartner pero).

    Kryoterapie – funguje na bázi zmrazení bradavice pomocí tekutého dusíku. V dnešní době lze v domácím prostředí léčit pomocí aplikátorů, které jsou směsi plynů naplněny. Mráz proniká do nejhlubší vrstvy bradavice, pod bradavicí vznikne puchýř, bradavice pak po několika dnech odpadne. Tato metoda však není stejně účinná jako zmrazení tekutým dusíkem u lékaře (kde je teplota zmrazení až dvojnásobná (-196 °C). Ošetřené místo může být po aplikaci citlivé nebo bolestivé (z přípravků na odstranění bradavic např. Wartner Kryoterapie nebo Urgo Bradavice kryoterapie).

  2. Odborné lékařské ošetření – v případě, že bradavice nelze odstranit v domácím prostředí (jsou velké a rozsáhlé, vyskytují se na obličeji či jiných citlivých místech nebo nereagují na domácí léčbu a opakovaně se vrací) je třeba navštívit dermatologa, který bradavice vyšetří a stanoví některou z metod léčby:

    Metoda ošetření tekutým dusíkem – velmi efektivní metoda, která se doporučuje při léčbě vulgárních a plochých bradavic. Provádí se v intervalech 1-2 týdnů a aplikuje se po dobu 10-30 sekund v závislosti na velikosti a typu bradavice. Léčba touto metodou bývá efektivní, avšak bolestivá, u dětí se doporučuje pouze v případech, že ostatní metody léčby selhaly. Po zákroku mohou vznikat jizvy.

    Použití laseru – metoda spočívá v zasažení krevního zásobení buněk bradavice. Bez nich bradavice odumře a vyloupne se. Výhodou je, že ani u bradavic větších rozměrů nevznikají jizvy.
     
    Chirurgické odstranění – vyříznutí nebo vyloupnutí ostrou lžičkou (vyříznutí skalpelem se příliš nedoporučuje pro velké riziko recidiv). Provádí se v lokálním znecitlivění.

  3. Alternativní léčba – k odstranění bradavic se doporučují také alternativní metody:

    Homeopatická léčba - druh alternativní medicíny, která pracuje s léčivými bylinami, minerály a živočišnými látkami v silně zředěném stavu.

    Aplikace přírodních látek – jako nejúčinnější bývá označována šťáva z vlaštovičníku (ten bývá také součástí některých volně prodejných přípravků určených k odstranění bradavic), dále se při léčbě bradavic často zmiňuje aplikace citrónové šťávy, česneku, cibule nebo jablečného octu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o virové onemocnění, které se snadno přenáší a jehož léčba je zdlouhavá, určitě bychom neměli zapomínat na prevenci. Zkuste se řídit těmito doporučeními:

  • Do společných prostor zejména s vlhkým prostředím (bazény, sauny, sprchy, šatny…) noste přezůvky.
  • Zbytečně se nevystavujte přímému kontaktu s nakaženými osobami (pozor na používání společného prádla, ručníků, obuvi a bytového textilu (hlavně WC a koupelnové koberečky)).
  • Pokud trpíte tímto onemocněním, snažte se minimalizovat riziko přenosu na ostatní osoby.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci na závěr?

Určitě se každý z vás s bradavicemi setkal, ať už osobně nebo ve svém okolí. Bradavice nepředstavují (ve většině případů) závažný zdravotní problém, ale na druhou stranu se nejedná o nic příjemného a hezkého. Já osobně řešila tento problém u dětí a mám vcelku dobré zkušenosti s volně prodejnými přípravky, vlaštovičníkem a dokonce i tzv. vypalováním (takto se lidově říká metodě zmrazovaní tekutým dusíkem). Pokud by vás zajímalo, co a jak nám nejvíce na bradavice zabralo, můžete si přečíst další článek na toto téma ZDE. Budu ráda, pokud se o své zkušenosti s námi podělíte v komentářích níže.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi