Spokojený spánek u dětí: jak na to?

farmaceutická asistentka na MD Míša

Dětský spánek je tématem, kterému jsem nikdy nepřikládala zvláštní význam. Až do té doby, než jsem se sama stala maminkou. Právě tehdy jsem totiž pochopila, jaká alchymie to vlastně je. Najednou je třeba řešit, že dítě nechce spát, neúnavně pláče a jen tak něco na něj nefunguje. Já už si však za ty roky našla pár fíglů, které na dětský spánek používám.

Proč některé děti spí klidně celou noc a jiné jsou pořád vzhůru? Na tuto otázku nikdo nezná jasnou odpověď, každopádně lze spánek dětí alespoň částečně ovlivnit.

Každý rodič pochopitelně pro své dítě chce to nejlepší. A kvalitní spánek je jedna z těch věcí, ke které jakožto rodiče můžeme dopomoct. Abyste se vyhnuli plačtivým večerům a nekonečnému uspávání, zkuste se řídit několika základními radami. Každé dítě může dobře spát. Pamatujte však, že každé miminko je jiné. A co funguje na jednu ratolest, nemusí zákonitě fungovat na tu druhou. Klíčem je proto zkoušet různé způsoby a hledat si svou vlastní cestu.

Děti spánek potřebují. O tom nemůže být pochyb. Právě díky němu mohou emocionálně, fyzicky a psychicky růst. V průběhu spánku dětské tělo odpočívá, zároveň dochází ke zpracovávání nově nabytých informací a jejich uložení do paměti. Pokud dítě trpí nedostatkem spánku, dochází u něj k nižší schopnosti zapamatování si nových věcí a zároveň ke zhoršení celkové psychické a mentální výkonnosti. Kvalitní spánek naopak ovlivňuje fungování dětského mozku a dokáže zlepšit veškeré kognitivní procesy.

Základní předpoklady pro kvalitní dětský spánek

Že je spánek u dětí důležitý, to už víme. Pojďme se ale nyní více zaměřit na to, jak takového kvalitního dětského spánku vlastně dosáhnout a čím jej můžeme podpořit. Na dětský spánek má vliv několik faktorů. Pokud však dítě nemůže usnout, může někdy pomoct jen vlídný dotek, pohlazení nebo jednoduše hlas rodičů. Dítě se díky tomu uklidní a znovu upadne do říše snů. Dítěti také může pomoct, pokud má zavedený určitý večerní rituál. Postupem času si na něj zvykne a tato rutina mu bude poskytovat pocit bezpečí. Dítě totiž bude přesně vědět, co bude následovat poté, co sní večeři, vy jej vykoupete a obléknete mu pyžamo. Dítě bude stejně jako dospělý člověk lépe usínat v prostředí, kde je dostatečné přítmí. Na některé ratolesti funguje ticho, jiné naopak dokáže uklidnit takzvaný bílý šum. V dnešní době přitom existují i mobilní aplikace nebo hračky, které bílý šum dokáží vyprodukovat. Kromě toho je samozřejmě třeba pamatovat i na kvalitu dětské postýlky a matrace. Vždy vybírejte tu, která je přímo určena pro novorozence, respektive starší děti. Snažte se vyhnout tomu, aby dítě spalo na vaší matraci, která pro něj může být příliš měkká. Zapomenout nesmíme ani na ložní prádlo, u kterého doporučuji sáhnout po kvalitních a přírodních materiálech, které budou dítěti příjemné na pokožce.

Jak vybrat dětskou matraci a postel podle věku?

Matraci pro miminko budete umisťovat do dětské postýlky. Platí, že by tato matrace měla být spíše tvrdší. Je vhodné, když její výška bude dosahovat alespoň 7 cm, ideálně pak 10 cm. Pamatujte na to, že budete pravděpodobně bojovat s občasným počůráním. Proto by matrace pro miminko měla efektivně odvádět vlhkost. Kromě toho je fajn myslet i na to, aby matrace do dětské postýlky byla vzdušná a nezpůsobovala zbytečné zahřívání dítěte. A zdůraznit chci ještě bezpečnost. Matrace by měla zaplňovat celou plochu postýlky, aby se dítě nijak nezaklínilo a nezpůsobilo si žádné zranění. Pokud vaše ratolesti z dětské postýlky se zábranou už vyrostly, čeká vás výběr ideální matrace pro starší dítě. V tomto případě už zpravidla budete vybírat matraci pro klasickou velikost postele. Dětem od 3 let věku se přitom doporučují zejména matrace vyrobené z kokosových vláken, latexu nebo jiných přírodních materiálů. Příkladem může být třeba latexová matrace Alteza Talalay H3. Pro děti nejsou vhodné zónové matrace, které jsou konstruovány na určitou výšku těla. A když vezmete v úvahu, jak rychle děti rostou, zjistíte, že byste takovou matraci museli měnit každý rok.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co když nic nezabírá?

V praxi se samozřejmě může stát, že zkusíte všechny možné triky, ale vaše dítě přesto ne a ne usnout. Co si poté počít? V některých případech mohou být na vině nejrůznější zdravotní problémy. Vašeho drobečka mohou trápit například prořezávající se zoubky, které způsobují velkou bolest. Případně se může jednat i o dětskou koliku, která způsobuje bolesti břicha. V případě neutuchajícího pláče se také snažte vypátrat, zda dítě nemá nějaké jiné potřeby. Nemůže mít hlad nebo žízeň? Není čas na přebalení? A tak podobně. A když nic nepomáhá, zkuste vyzkoušet třeba účinky aromaterapie. A ještě jeden tip na závěr - pokud třeba řešíte otázky přesunu miminka do vlastní postýlky, obávanou spánkovou regresi nebo jak si neobrátit den a noc, zkuste odpovědi hledat v e-booku o dětském spánku mezi 3.-5. měsícem.

I když se problémy se spánkem u dětí mohou zdát nekonečné, ve většině případů se jedná pouze o období, které je nutné překonat. Nic netrvá věčně a pokud vydržíte, budete si záhy užívat šťastné a odpočaté miminko. A na toto období v jeho životě budete ještě s láskou vzpomínat.

podpis Míša

Zdroje:

chytryvyber.cz: Nejlepší zábrana na postel

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi