Patří televize do dětského pokoje?

manažerka Petra

Televize v dětském pokoji či ložnici - věčné téma. Ano či ne? Jsou mezi námi rodiče s jasným a striktním názorem, televize do pokojíčku nepatří, a kdyby jen do pokojíčku, děti by se na ni neměly dívat vůbec! Myslím, že podobné odhodlání má na začátku rodičovství mnoho z nás, ale postupem času se mění, a to hlavně v situacích, kdy potřebujeme rychle uklidit a uvařit nebo dítě udržet v posteli, když je nemocné.

Přílišné sledování televize má negativní vliv na vývoj dítěte, může vést k poruchám spánku a soustředění a ovlivňuje fyzickou, duševní i sociální pohodu.

Zatímco jsou někteří rodiče přesvědčeni, že televize do dětských pokojů za žádných okolností nepatří, jiní ji považují za neškodný doplněk a dětem pořídí nejen tak ledajakou, ale třeba rovnou televizi vybavenou QLED obrazovkou na hraní her. Já jsem toho názoru, že by se vždy měla najít nějaká zlatá střední cesta, moje děti televizy v pokoji dlouho neměly, pořídili jsme ji, až byly větší, tuším, že až ve věku, kdy chodily do školy. Vše má své pro a proti, televize v dětském pokoji přináší určité pohodlí, dítě se zabaví a obyvací pokoj zůstane útulným a klidným místem pro návštěvy.

Negativní dopady televize v dětském pokoji

Sledování televize může mít negativní dopad na dětskou fyzickou, duševní i sociální pohodu. Nejenže je vystavuje obsahu, který pro ně nemusí být vhodný, ale také ovlivňuje kvalitu jejich spánku, protože sledování televize pozdě večer narušuje přirozený cirkadiánní rytmus dítěte. Ruku v ruce s poruchami spánku vede k únavě, psychickým potížím, problémům ve škole nebo bolestem hlavy a také nedostatku pohybu a obezitě. Hodiny strávené sledováním televize a jiných přístrojů mají navíc přímý vliv na množství času, který dítě věnuje jiným činnostem, jako hraní si s kamarády (v realitě 😊), pomoc v domácnosti či sportu. Přílišné sledování obrazovek podvědomě ovlivňuje chování a postoje dítěte tím, že poskytuje nepřesné informace nebo vysílá smíšené zprávy o hodnotách, životním stylu a chování. Pro zajištění zdravého vývoje dětí je důležité kontrolovat čas strávený u televize i obsah, který sledují, a podporovat je, aby se věnovaly co nejvíce jiným činnostem.

Sledování elektroniky může a vlastně i má dramatický vliv na zrak, a to nejen u dětí. Nadměrné vystavení obrazovkám vede k namáhání očí a krátkozrakosti. Aby se minimalizovalo riziko zrakových problémů, doporučují odborníci sledovat televizi ve vzdálenosti pěti metrů nebo větší (v závislosti na velikosti obrazovky).

Mnoho studií poukazuje na to, že u dětí, které sledují televizi nebo jiné obrazovky, se nemusí rozvíjet sociální dovednosti a kreativita ve stejné míře jako u dětí, které televizi a přístroje nesledují. Pořady určené k podnícení kognitivního vývoje obecně nevedou k vyšší úrovni inteligence v pozdějším dětství a mohou potenciálně omezovat fyzické i duševní aktivity nezbytně důležité pro vývoj. Příliš mnoho televize může navíc vést i k poklesu dovedností, jako je schopnost dobře komunikovat s dospělými a vrstevníky. Možná chcete udržet děti aspoň na chvilku v klidu a v rušném dni si odpočinout, dejte si ale pozor, malé děti si rychle zyvknou na televizi či počítačové hry jako na zábavu nebo odměnu a jiné aktivity odmítají. To vše může v konečném důsledku omezit jejich kreativitu, fyzickou aktivitu a schopnost navazovat vztahy s ostatními.

Image 1

U kojenců a malých dětí buďte obzvlášť opatrní a snažte se omezit vystavení obrazovkám. V tomto období je totiž kognitivní vývoj nejdůležitější a aktivace nesprávných nervových drah by mohla vést k dlouhodobým vývojovým problémům v oblasti vývoje řeči, komunikace a řešení problémů. U dětí, které jsou v kojeneckém věku často vystaveny televizi, se v pozdějším věku také častěji objevují potíže se soustředěním a pozorností. Miminka mladší 18 měsíců by měla být před televizí a přístroji chráněna pokud možno úplně. Děti do pěti let by pak měly strávit maximálně hodinu denně před obrazovkou, a to nejlépe sledováním kvalitních edukačních programů u přítomnosti dospělého. U dětí starších 5 let by rodiče měli bedlivě dbát na to, aby sledování obrazovek nebylo na úkor užitečnějších činností, rozvíjejících kreativitu, vlastní myšlení, schopnost řešení problémů a sociálních dovedností.

Pozitivní dopady televize v dětském pokoji

Přítomnost menší televize v dětském pokoji může mít i pozitivní vliv, zejména může poskytovat vzdělávací obsah, který rozšiřuje znalosti a porozumění. Pořady kombinující verbální učení a zábavu, mohou pomoci zlepšit znalosti jazyka a gramatiky.

  • Vzdělávací programy pro děti - pořady pro děti prošly v posledních letech dlouhou cestou a staly se účinným a zajímavým způsobem výuky dětí. Díky interaktivním aktivitám, hudbě a kreativnímu vizuálnímu zpracování dokážou tyto pořady zaujmout, často jsou založeny na tématech, jako příroda, všeobecné znalosti, matematika a dokonce sport, a tak není divu, že vzdělávací pořady děti skutečně baví.
  • Možnost společného zájmu a komunikace v rodině  - přítomnost televize v rodinném prostředí může být příležitostí k verbálnímu učení a sdílení zkušeností, zejména pro mladší členy rodiny, kde televize slouží jako zdroj zábavy a zapojení. Rodiče ji mohou využít jako nástroj k představení témat, o kterých by mohli společně diskutovat, jako filmy nebo aktuální události. Televize tak může působit jako katalyzátor lepší komunikace a vzájemného porozumění mezi členy rodiny - umožňuje budovat společné zájmy a nové cesty pro sdílení myšlenek a stát se tak přínosem a prarodičům o rozšíření vědomostí.

Mnozí rodiče proto využívají televizní pořady určené mladým divákům jako platformu pro další jazykovou podporu svých dětí a jako příležitost k rozhovorům o etice a hodnotách.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Závěrem

Sledování vzdělávacích a informativních pořadů poskytuje dětem příležitost seznámit se s různými kulturami a tématy i mimo školu a pokud si rodiče o tématech s dětmi povídají, mohou je vybavit důležitými životními lekcemi. Proto může být televize v dětském pokoji i prospěšná, je ovšem důležité nezapomenout, že je na rodičích, aby poskytli vedení a stanovili hranice. Pokud budete dbát na to, kolik času vaše děti tráví u televize a jiných přístrojů, a také na to, jaké pořady sledují, měli byste být schopni zajistit, aby televize zůstala přínosnou součástí každodenního života, a nebyla jen negativním rozptýlením.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.