Odklad školní docházky – ano nebo ne?

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Máte doma předškoláčka a čeká vás zápis do školy? Zvažujete odklad školní docházky? Náš starší syn bude mít v červenci šest let a čeká nás to taky. Kromě toho, že si pořád říkám, jak je možné, že to tak rychle uteklo a kde je ten můj malý chlapeček (to bezbranné miminko!?), stále častěji si kladu otázku - je na na nástup do školy připravený a dostatečně zralý? Bude zvládat všechny povinnosti? Nebude se ve škole třeba trápit? A když zůstane ještě rok ve školce, nebude se naopak nudit?

O odkladu školní docházky rozhodují rodiče, avšak vždy je zapotřebí posudek z psychologiské poradny.

Nejmladší nebo nejstarší, co je „lepší“?

Vzhledem k tomu, že je syn narozený v červenci, už delší dobu přemýšlím o odkladu školní docházky. Pokud by šel už letos, patřil by ve třídě k nejmladším. Mohl by být klidně víc jak o rok mladší od dětí, které by šly s odkladem. A že jich je teď podle mých informací dost. Na druhou stranu, pokud odklad mít bude, bude pak zase patřit k těm starším. Takže to si člověk asi moc nevybere. Záleží hlavně na připravenosti dítěte a na tom, aby zvládlo nástup do školy s klidem.

Nad odkladem neuvažujeme primárně proto, že je syn „prázdninový“. Jen to byl jeden z impulzů, proč jsem nad tím začala uvažovat už dlouho před tím, než se nás to týkalo. Díky tomu jsem si o tom dost věcí načetla a o toto téma jsem se aktivně zajímala. Každé dítě je totiž jiné a co jedno hravě zvládne např. ve čtyřech letech, může druhému dělat určité potíže ještě v šesti.

Syn je moc šikovný, dokáže se podepsat, pozná některá písmenka když „čte“, má neskutečnou paměť, takže si 2x poslechne básničku a celou ji odříká… Ale na druhou stranu je stále hodně hravý, pokud ho něco nenadchne, tak u toho moc dlouho nevydrží, všechno mu celkem trvá (oblékání, jídlo…), prostě cítíme, že ještě potřebuje čas. Také navštěvujeme logopedii, kde ještě dopilováváme výslovnost pár hlásek (hlavně Č a Š). Navíc do školky se toho zatím moc nenachodil – nejdřív se mu v úplném počátku této šílené „covidové doby“ narodil mladší bráška, takže jsme ho nechali celý rok doma, a když začal následující září školku navštěvovat, byly to 2 dny ve školce a 3 týdny doma.

My se tedy s manželem z výše popsaných důvodů kloníme k odkladu. Ale řekli jsme si, že není úplně od věci zeptat se na názor i syna. O škole zatím sám nemluví, tak nás zajímalo, jak to vnímá on. Když jsme se ho zeptali, zda by chtěl ještě nějakou dobu chodit do školky, nebo by šel už raději do školy, kde by se mohl učit psát, číst, počítat, jeho odpověď byla jednoznačná. „Jasně že do školky! Ve škole už si nebudu moct tak hrát. A ještě se tam nachodím…“ 😊. Takže bych řekla, že ač je ještě vcelku malý, má jasno.

Jak postupovat, pokud zvažujete odklad

Já jsem se o odkladu zmínila prvně u naší pediatričky na pětileté prohlídce. Ta mi řekla, že ona odklad u chlapečků narozených o prázdninách jednoznačně doporučuje. U holčiček podle jejich připravenosti, ale u těch kluků se k němu kloní téměř vždy. Že jsou oproti těm holčičkám většinou celkově „pozadu“. Domluvily jsme se, že po novém roce mám zavolat do psychologicko pedagogické poradny a domluvit se tam. Jejich doporučení k odkladu je fajn doložit už při zápisu (i když to není nutné) a objednací doby bývají dlouhé.

Pokud zvažujete odklad, zde jsou důležité body:

  • Proberte odklad s vaším pediatrem.
  • Objednejte se v PPP.
  • Pokud chcete/nejste si jistí, můžete se k posouzení odkladu objednat i u dětského klinického psychologa.
  • K zápisu musíte jít vždy v ten rok, kdy dítě dosáhne šesti let, i když víte, že budete chtít odklad.
  • Formulář k žádosti o odklad vydává základní škola, kam jdete dítě zapsat (klidně přímo u zápisu). Následující rok není problém školu změnit.
  • Doložit je potřeba odborné zprávy od pediatra a psychologa z PPP (případně klinického psychologa).
  • Odborné zprávy je nutné doložit základní škole nejpozději do 31.5. (určeno zákonem).

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Jaké je mé (naše) rozhodnutí?

Jak je z mého článku asi patrné, rozhodli jsme se pro odklad. Vše jsme důkladně zvážili, když nám i naše paní doktorka odklad doporučila, začali jsme se k němu přiklánět stále více. Věřím, že jsme se rozhodli správně a odklad bude synovi ku prospěchu. Protože, jak už řekl Jan Amos Komenský, učitel národů – „Na dobrém začátku všechno záleží“. Ve školce během následujícího roku "dozraje" a ona ho ta škola stejně nemine 😊.

A jaký máte pohled na odklad vy? Zvažovali jste ho u svého dítěte? Budu ráda, když se podělíte do komentáře pod článkem.

Děkuji.

podpis Hanka

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi