Jak vybrat dětskou chůvičku

farmaceutická asistentka na MD Míša

Když jsem byla těhotná s první dcerou, v seznamu nezbytných věcí pro miminko nechyběla ani dětská chůvička. Pokud jste právě těhotná a zvažujete, zda se investice do dětské chůvičky vyplatí, nabízím vám svůj pohled, jaké výhody či nevýhody dětská chůvička obnáší.

Dětská chůvička nebo-li baby monitor v dnešní době patří k základům dětské výbavičky. Slouží pro kontrolu miminka, pokud se nacházíte v jiné místnosti nebo třeba na zahradě.

K čemu dětská chůvička slouží?

Dětská chůvička se skládá vždy ze dvou jednotek: dětská jednotka je umístěna v pokoji s dítětem a rodičovskou jednotku máte pak stále u sebe. Chůvička je primárně určena k tomu, abyste své dítko měli pod kontrolou, když spinká třeba ve svém pokojíku, a vy se mezitím můžete v klidu věnovat jiným činnostem, jako je uklízení, vaření nebo relaxování na zahradě či u televize 😊. 

První chůvičku jsme pořizovali, když jsme bydleli ještě u rodičů v rodinném domě a byla to určitě výhodná investice, jelikož nám slouží dosud. Díky chůvičce jsem měla dceru pod kontrolou, ať už jsem byla kdekoliv v domě nebo na zahradě, zatímco ona spala v pokoji v patře. Nebo naopak dcera byla v kočárku na zahradě a já mohla být v domě. Nemáme sice chůvičku s kamerou, ale díky monitoru dechu jsem věděla, že dcera v klidu spinká.

  • Philips Avent - jako první jsme pořídili chůvičku Philips Avent SCD505/00 (v současnosti už se tento model neprodává), kterou nám doporučili známí, a využíváme ji dodnes (už to bude 7 let). Prioritou pro nás byl dosah chůvičky (330 m), oboustranná komunikace a možnost používání dětské jednotky i na baterie, což tato chůvička splňovala. Bonusem byla hudba s ukolébavkami, při kterých dcera mnohdy i usnula.
  • Vtech BM2200 - když jsme čekali druhé miminko a bydleli jsme už ve svém domě, pořídili jsme i druhou chůvičku, protože ze začátku spalo každé dítě v jiném pokoji, tak abych je nejen přes polední spánek měla pod kontrolou oba dva. Tentokrát jsme vybrali chůvičku Vtech BM2200, která kromě dobrého dosahu (300 m) a oboustranné komunikace nabízela i světelnou projekci. Tu lze navíc (s hudbou i bez hudby) spustit na dálku přes rodičovskou jednotku, což je výhodné, když se miminko probudí a je neklidné – někdy stačilo zapnout hudbu/světlo, promluvit přes chůvičku a syn znovu klidně usnul.
  • Možnost mít dítě pod kontrolou během jiných činností.
  • Možnost komunikace s dítětem.
  • Na miminko jsem mluvila, než jsem za ním vyběhla nahoru do patra, abych ho uklidnila, někdy dokonce i syn usnul, když jen slyšel můj hlas. Se staršími dětmi zase můžu komunikovat přes chůvičku, aniž bych hlasitým mluvením vzbudila nejmladší dceru, když po obědě spinká, zatímco dva starší jen odpočívají.
  • Dětská jednotka je i na baterie.
  • Využívali jsme, když spalo miminko v kočárku na zahradě.
  • Baterie v rodičovské jednotce jsou nabíjecí – samozřejmě časem dochází k jejich opotřebení a nevydrží už tak dlouho bez napájecí šňůry. My jsme je u chůvičky Philips Avent měnili zatím asi 2x během 7 let používání, u chůvičky V-Tech to bylo taky 2x ale během 5 let používání.
  • Naše chůvička V-Tech umožňuje spuštění hudby/světelné projekce přes rodičovskou jednotku (náš model Philips Avent toto neumožňuje, novější modely už ano).
  • Světelná projekce – využívala jsem (bez hudby) i při nočním přebalování, aby se miminko moc neprobralo, případně mohlo sledovat obrázky na stropě.
  • U rodičovské jednotky Philips Avent oceňuji šňůrku na krk. V-Tech má sice sponu na opasek, ale šňůrka je z mého pohledu praktičtější (opasek doma nenosím a zaháknout jednotku za legíny/tepláky není praktické).

Dříve jsem si myslela, že chůvičku využijeme jen u miminka, ale dnes je nestarším dětem 5 a 7 let a chůvičku mají dodnes v pokoji. Před spaním si pouští světelnou projekci s hudbou – teď už to zvládnou sami, ale když byly menší, mohli jsme jim to z rodičovské jednotky pouštět i na dálku. Navíc se staršími dětmi můžete přes chůvičku i komunikovat.

A chůvičku využíváme nejen doma, ale také byla užitečná na dovolené – kdy jsme mohli sedět třeba na terase či ve vedlejším pokoji a děti mít stále pod kontrolou. Starší děti za námi nemusely chodit, když se třeba večer vzbudily a něco potřebovaly, ale stačilo nás zavolat právě přes chůvičku.

Moje rada při výběru chůvičky

Pokud zrovna vybíráte dětskou chůvičku, určitě doporučuji zaměřit se hlavně na tyto vlastnosti:

  1. možnost napájení dětské i rodičovské jednotky jak bateriemi, tak ze sítě
  2. oboustranná komunikace + ovládání světla/hudby z rodičovské jednotky
  3. dosah chůvičky – tady bych jen zmínila, že uváděný dosah chůviček se týká otevřeného prostranství (například nám chůvička umístěná na okně v dětském pokoji dosáhne daleko do zahrady, ale třeba uvnitř zděného domu může být signál horší)
  4. hmotnost chůvičky – oceníte při častějším cestování (naše chůvička Philips Avent SCD505/00 je třeba mnohem lehčí než Vtech BM2200, protože ta má u dětské jednotky těžší magnetickou základnu)

Jaké jsou moje zkušenosti s dětskou chůvičkou?

Chůvičku považuji za výborného pomocníka a moc si neumím představit, jak dříve maminky fungovaly bez nich. Jejich vývoj jde samozřejmě rychle dopředu, dnešní chůvičky už umí kde co a mají i jiné funkce, ale ty nejsou z mého pohledu úplně nezbytné. Třeba videochůvičky ještě nebyly v době, kdy jsme my vybírali, tak rozšířené, proto s nimi nemám zkušenost, ale budu ráda za vaše názory – jak to máte vy? Používáte dětskou chůvičku (s kamerou/bez kamery) nebo se obejdete bez ní? Případně jaké funkce využíváte nejčastěji? Podělte se o vaše rady/tipy/zkušenosti v komentářích pod článkem.

Díky.

podpis Míša

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi