Bolestivá menstruace

manažerka Petra

Patříte k ženám, které si musí měsíc, co měsíc „své dny“ doslova protrpět nebo máte to štěstí a menstruaci stejně jako já téměř nevnímáte? Asi by mě nenapadlo článek na toto téma psát, kdyby právě do první skupiny nepatřila má mladší dcera. Opravdu každý měsíc zažívá peklo a minimálně první tři dny je zcela nepoužitelná. Je zajímavé, že má matka i sestra dobře vědí, co dcera zažívá, s podobným průběhem také bojovaly, naopak já nebo starší dcera tyto stavy naštěstí vůbec neznáme. Co je tedy příčinou těchto bolestí a jak to, že některé ženy trpí jako „kůň“, zatímco jiné snáší menstruaci bez problémů?

Bolestivá menstruace nebo-li tzv. dysmenorea postihuje nejčastěji mladé dívky a projevuje se křečovitými bolestmi v podbříšku.

Co je menstruace a jak probíhá?

Menstruace (perioda, měsíčky, menzes) je periodicky se opakující krvácení, k němuž dochází u žen v rámci menstruačního cyklu. Nastává u zdravých žen v tzv. reprodukčním období (mezi pubertou a menopauzou). Menstruace se pravidelně opakuje v intervalu cca 28 dní a uvádí se, že trvá 3 až 5 dnů (často i déle, třeba týden). Během menstruačního cyklu se obnovuje děložní sliznice, aby byla schopná přijmout oplodněné vajíčko. Ke krvácení dochází v důsledku odlučování endometria, které spolu s menstruační krví odchází pryč z těla. Během celého menstruačního cyklu dochází ke změnám, které souvisí s hladinou hormonů (estrogenů), kolísání hormonální hladiny způsobuje, že některé ženy trápí v průběhu cyklu řada potíží, jako jsou:

  • podrážděnost, náladovost
  • bolesti hlavy
  • nadýmání
  • otoky
     

    Mezi nejčastější komplikace menstruace patří dysmenorea, premenstruační syndrom a migréna.

    Dysmenorea – takto se označuje nadměrně bolestivá menstruace (údajně těmito bolestmi trpí až polovina žen), vyskytuje se jako:

    1. Primární dysmenorea – jedná se o nejčastější formu bolestivé menstruace, kterou trpí hlavně mladé dívky (cca do 24 let), projevuje se silnými křečemi v podbřišku, jenž s největší pravděpodobností způsobují stahy děložních svalů. Bolesti bývají nejsilnější během prvních tří dnů, nejintenzivnější pak první den. Tyto bolesti mohou být doprovázeny bolestmi hlavy, nevolností, průjmem, zvracením, a dokonce krátkou ztrátou vědomí (až na ztrátu vědomí (díky Bohu) se všechny tyto menstruační symptomy u dcery objevují, křeče z břicha vystřelují až do zad). Primární dysmenorea velmi často mizí až po prvním porodu, kdy dochází k roztažení děložního hrdla.
    2. Sekundární dysmenorea – příčiny bolesti mají zjistitelnou příčinu a lze ji případně odstranit. Nejčastěji se jedná o onemocnění zvané endometrióza, které způsobuje bolesti v podbřišku nebo děložní myomy, polypy děložní sliznice, gynekologické záněty či srůsty, jenž právě tomuto onemocnění často předcházejí. Tyto příčiny řeší gynekolog.
    3. Premenstruační syndrom (PMS) – jedná se o potíže, které nastávají vždy týden před začátkem menstruace (jindy se nevyskytují). Premenstruačním syndromem trpí až 80 % žen a má velké množství příznaků, mezi nejčastější patří:
    • deprese, úzkost, podrážděnost
    • poruchy koncentrace
    • bolesti hlavy, svalů, kloubů, napětí v prsou
    • nespavost/zvýšená spavost
    • nechutenství, únava, závratě, mravenčení
    • váhový přírůstek, otoky, plynatost
    • zhoršení akné, změna kvality vlasů
    • pokles výkonnosti, sociální izolace

    S premenstruačním syndromem dcera také bojuje, vždy zhruba týden před začátkem si stěžuje na bolesti břicha a plynatost. Bolest břicha se projevuje zvláštně, ani ne tak v podbřišku, vždycky říká, že ji bolí boky až k zádům a aby si ulevila, chodí doma v předklonu. Také se jí výrazně zhorší pleť.

    • Menstruační migréna – pravá menstruační migréna se vyskytuje asi u 10 % žen (u mé dcery bohužel také), dostavuje se zpravidla v první den menstruace (plus, mínus jeden až dva dny), jedná se o migrénu bez aury. Není přesně známo, co tuto migrénu vyvolává, příčina se přisuzuje nízkým či vysokým hladinám progesteronu či estrogenu, souviset může i s hormonem prolaktinem, deficitem minerálů a vitaminů. Více o migrénách se můžete dočíst v dalším článku ZDE.
    • Menoragie – vyznačuje se silným a dlouhým menstruačním krvácením, bývá doprovázeno bolestmi a spojováno s hormonální nerovnováhou, kdy ženy nejsou schopny vykonávat obvyklé aktivity.

    Musím říct, že tento problém u dcery řešíme již čtvrtým rokem, ale zatím jsme nenašly nic moc efektivního, co by jí od bolesti pomohlo. Zkoušely jsme kde co, občas se objevilo něco, co jednou zafungovalo, my se zaradovaly, ale podruhé zase neúčinkovalo.

    Lékárny nabízejí celkem širokou škálu přípravků na zmírnění menstruačních bolestí, od volně prodejných preparátů, přes čaje až po léky na předpis:

    • Analgetika a spasmolytika – slouží ke zmírnění bolestí. Musím přiznat, že bez analgetik se dcera málokdy objede, nejčastěji užívá Ibalgin 400, který bolesti alespoň částečně zmírní, můžete vyzkoušet také třeba Aspirin, Acylpyrin nebo Ibuprofen.
    • Nesteroidní antiflogistika (NSA) - protizánětlivé léky, které mají schopnost snižovat napětí děložní svaloviny, čímž napomáhají také ústupu křečí v podbřišku. Tyto léky jsou na lékařský předpis, patří mezi ně např. Aulin, Coxtral, Nimed či Nimesil (Nimesil dcera zkoušela, ale moc jí nezabral, jednou nebo dvakrát jsem jí dala Aulin, který mi doma zbyl, po něm se jí ulevilo asi nejvíce, ale nechci, aby ho prala pravidelně).
    • Antikoncepční pilulky – primárně slouží jako ochrana před nechtěným těhotenstvím, současně napomáhají ke zmírnění menstruačních bolestí, protože obsahují látky, které vyvažují hormonální nerovnováhu, a to především u adolescentních dívek (v poslední době tuto možnost zvažujeme stále častěji, dnes je dceři téměř 17 let, takže tuto variantu už tolik neřeším jako třeba dva tři roky zpátky).

    Kromě léků se můžeme pokusit zmírnit menstruační bolesti přírodní cestou nebo jinými zbůsoby, které nabízí alternativní medicína:

    • Bylinné čaje – doporučují se jako podpůrné přípravky při řešení menstruačních bolestí, obvykle obsahují kontryhel a další doplňkové bylinky jako je meduňka, heřmánek, hluchavka nebo řebříček (dcera vyzkoušela několik druhů, ale nemůžu říct, že by se bolesti zmírnily).
    • Horká sprcha – teplá nebo spíše horká voda dokáže rozproudit krev a uvolnit svaly v podbřišku, čímž se uleví od úporných křečí (tohle opravdu zabírá, ale ne úplně na dlouho, musela by ve sprše strávit hodiny).
    • Teplo – stejně jako horká voda, tak i suché teplo od křečí ulevuje. Je dobré se zabalit do deky nebo na břicho a bedra přikládat nahřátý ručník nebo termofor (my používáme polštářek vyplněný třešňovými peckami, který se zahřeje v mikrovlnce a udržuje teplo).
    • Masáže/aromaterapie – také masáže některými aromatickými oleji mohou pomoci zmírnit bolesti, doporučuje se např. levandule nebo šalvěj, ideálně provádět týden před začátkem menstruace.
    • Hořčík – hořčík obecně napomáhá proti křečím, platí to i pro menstruační bolesti.
    • Změna jídelníčkustrava ovlivňuje ženský cyklus, některým ženám údajně pomohlo, když do jídelníčku zařadily více ovoce a zeleniny, celozrnných potravin a omezily cukry, bílou mouku a živočišné tuky.
    • Posilování pánevního dna - pravidelným posilováním dochází ke zmírnění bolesti v oblasti podbříšku při menstruaci, kromě známých cviků se k posílení pánevního dna používá např. yoni vajíčko.
    • Dostatek pohybu – cvičení má na zmírnění menstruačních bolestí velký vliv, je prokázáno, že ženy, které jsou aktivní a pravidelně sportují, trpí méně často menstruačními bolestmi. Pohyb je důležitý i při právě probíhajících bolestech, dojde k rozproudění krve a z těla se vyplaví endorfiny. Velmi často se právě na menstruační bolesti doporučuje jóga. (S cvičením zkušenosti nemáme, sice dcera občas začne, ale nikdy jí to dlouho nevydrží, což si myslím, že by opravdu mohl být jeden z důvodů, proč nemá bolesti mírnější).

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Jaké jsou mé poznatky?

S bolestivou menstruací u mladší dcery jsem si už opravdu zažila své...A to nemluvím o tom, co si zažívá ona. Vyzkoušely jsme snad vše, co se doporučuje, aby nemusela měsíc co měsíc užívat léky od bolesti, ale ve většině případů se bez nich nakonec stejně neobejde, i proto už delší dobu uvažujeme o hormonální antikoncepci, u které je prokázáno, že od těchto problémů opravdu pomáhá. Na druhou stranu si říkám, jestli výměna jednoho léku za druhý má vlastně smysl, toť otázka....

A jaké jsou vaše zkušenosti s bolestmi při menstruaci? Také na ně trpíte nebo jste trpěly v období puberty a dospívání? Dokázaly jste se jich zbavit? Budu ráda za vaše poznatky a rady v komentářích níže.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi